VITADIS informatie

Paleo: het dieet dat iedereen lijkt te volgen

Admin March 28, 2017 Overig Comments Off

Paleo. Je wordt er mee dood gegooid. Fora, tijdschriften, websites en ook lifestyle programma’s staan er vol mee. Het Paleo principe heeft Nederland en België in haar greep. Maar wat is Paleo precies? Is het een dieet? Is het een levenswijze? Val je er alleen maar vanaf of heeft het nog meer voordelen?
In dit artikel geven we antwoord op deze vier vragen. Je komt de komende minuten de belangrijkste zaken over het Paleo-dieet te weten. Zo kun jij voor jezelf bepalen of dit iets voor je is.

Wat is Paleo precies?

Om te vertellen wat Paleo precies is, gaan we terug naar de Steentijd. In die tijd joegen mensen zelf op voeding, plukten ze bessen en kweekten ze groenten. Natuurlijker dan dat was niet mogelijk. De voeding vormde een bron van ijzers, magnesium en eiwitten. Ook onverzadigde vetten en complexe koolhydraten werden voldoende geleverd.
Het lichaam was hiermee tevreden. Energie genoeg, maar niet genoeg om aan te komen. Mensen bleven in beweging en dus slank en fit. Het is zo goed als zeker dat mensen uit de Steentijd in de huidige tijd heel erg oud konden worden. Welvaartsziektes kregen geen enkele kans bij deze mensen, gewoonweg omdat ze te gezond waren.

Dieet of levensstijl

Mensen die Paleo doen, gaan terug naar die tijd. Ze eten puur natuur en doen geen suikers meer in hun voeding. Ze voorkomen het eten van enkelvoudige koolhydraten (snelle suikers) en zorgen ervoor dat ze voldoende in beweging blijven.
Is het een dieet? Of is Paleo een levensstijl? Nou, in principe is het beide. Een dieet is een levensstijl, gebaseerd op voeding. Dus wie Paleo doet is inderdaad op dieet, maar noemt het ook een levensstijl. Deze levensstijl is vrij ingrijpend, want je gooit veel van je huidige gewoontes overboord. Maar het effect mag er zeker zijn, want…

Is Paleo gezond?

Paleo is erg gezond. Los van het feit dat je er slank en fit door blijft, zorgt het voor een afname van allerlei welvaartsziektes. Geen obesitas, geen grote kans op diabetes, een lage cholesterol en een lage bloeddruk. Allemaal zaken waar de menige westerling vandaag de dag aan kan onderdoor gaan. Paleo-volgers hebben dat niet, want Paleo voorkomt dat voeding zorgt voor dichtslibbende aderen en hart- en vaatzieken.
Paleo is zonder enige twijfel gezond. Gezonder dan alleen afvallen en met een blijvender effect. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat mensen die overtuigd Paleo volgen lekker in hun vel zitten, gelukkiger zijn en zich ook goed voelen.

Conclusie

Moet je nu Paleo gaan volgen? Dat kan een overweging zijn. Het is een koolhydraatarm dieet plus… Het gaat verder dan alleen minderen met koolhydraten, want je moet gericht op zoek naar voeding en alleen puur natuur (onbewerkt) eten. Streng letten op de E-nummers, suikers en koolhydraten. Maar de voordelen zijn zeker de moeite waard. Want los van het feit dat je er enorm van kunt afvallen, kun je met Paleo ook voorkomen dat je allerlei welvaartsziektes krijgt (waaronder obesitas, diabetes en een te hoog cholesterol). Wil je Paleo een kans geven? Probeer het eens en ervaar zelf het effect.

Comments are closed.